Resor med innehåll

Från 71 svenska arrangörer som brinner för upplevelser

Populära temaresor med Mejt Resor

Alla temaresor samlade på ett ställe. Sök inspiration och boka!.
Segling med Albert Engströmsällskapet Stockholms södra skärgård 20 - 22 augusti 2024
När sommaren är som vackrast seglar vi under tre dagar i Stockholms södra skärgård med den drygt 100-åriga skonerten T/S Constantia. Vi rör oss i kölvattnet från de seglatser som Albert Engström gjorde här i början av 1900-talet. Under två nätter bor vi på Torsten Kreugers gamla sommarparadis Isöborg. Vindarna bestämmer våra seglatser, men vi planerar för segling i ytterskärgården och för strandhugg i Sandhamn med lunch på värdshuset och guidad vandring i Engströms, Frödings och Heidenstams spår från deras legendariska augustiveckor här 1896. På Kymmendö besöker vi August Strindbergs skrivarstuga. Resans höjdpunkt blir besöket på Bullerö med Bruno Liljefors ateljé. Liljefors inköpte Bulleröarkipelagen 1908 och uppförde då sin ateljé. Här umgicks på 1910-talet det mytomspunna ”Bullerölaget” Bruno Liljefors, Albert Engström, flygbaronen Calle Cederström m. fl. Efter guidning på Bullerö väntar vårt traditionella kräftkalas till Alberts ära denna gång i Liljefors ateljé. Som på våra tidigare resor håller Roffen Engström i sången och ny snapsvisa utlovas! Som sig bör är Ola Olsson reseledare. Mr. T/S Constantia, Hakon Malmborg håller i rodret, sjunger och berättar om skärgården.
1 resa 20 augusti
Estlands Svenskbygder med Jonathan Lindström 10 – 14 oktober 2024
Följ med arkeologen och författaren Jonathan Lindström till Estlands svenskbygder. Under många år har Jonathan forskat kring hur det från tidig medeltid kom att etableras en svenskspråkig befolkning längs Estlands västkust. Vi reser från Tallinn till det gamla landskapet Wiek där vi bor i Hapsal, den historiska huvudorten för estlandssvenskarna. Här besöker vi den medeltida biskopsborgen och Aibolands museum där professor Göran Hoppe visar den nya utställningen om Gammelsvenskbyborna och Dagösvenskarna. Under en heldag besöker vi Ormsö. Jonathan guidar oss bland de ålderdomliga byarna där hans egna förfäder bodde och berättar om hur ön koloniserades från Öland i början av 1200-talet. En dag ägnas även åt besök i socknarna längs kusten med bl. a besök i Sankta Katarina kyrka i Nuckö. I Tallinn avslutar vi med ett besök i Sankt Mikaels församling där kyrkoherde Patrik Göransson tar emot och berättar om församlingens dramatiska historia. Foto ovan: Nuckö Hembygdsförening / SOV:s arkiv. Karta över Estlands svenskbygder av Anders Hjemdahl.
1 resa 10 oktober
Finska vinterkriget och Hangöfronten 23 - 27 september 2024
Följ med på en militärhistorisk resa som tar oss tillbaka till Vinter- och Fortsättningskriget som skapade det moderna Finland. Under fem dagar tar militärhistorikern och pansarofficeren Marco Smedberg med oss till slagfälten vid Suomussalmi och fronten vid Hangö.  Vinterkriget 1939–40 I Suomussalmi förväntade finnarna sig att ryssarna skulle uppträda med enbart spaningsförband men i november 1939 och januari 1940 kom två divisioner om sammanlagt 40 000 man. Den första divisionen nådde visserligen fram och intog Suomussalmi kyrkby men efter hårda strider runt jul flydde resterna av 163:e sovjetiska divisionen i en marsch över isen. Därefter förintades den 44:e ukrainska divisionen längs Raatevägen. Hangö under andra världskriget Vid vinterkrigets slut 1940 tvingades Finland arrendera bort staden Hangö på halvön Hangö udd till Sovjetunionen som byggde ut området till en stark militärbas. På sin sida om den nya gränsen byggde finländarna en stark befästningslinje för att förhindra ett möjligt fientlig framstöt mot Helsingfors. I början av Fortsättningskriget landsteg sovjetiskt marininfanteri på granitklippan Bengtskär med sin fyr utanför Hangö men slogs tillbaka av det finska försvaret. Under resten av sommaren och hösten 1941 rådde ställningskrig runt Hangö innan de sovjetiska förbanden utrymde basen som intogs av den svenska frivilligbataljonen. I rykande snöstorm den 15 december 1941 mottog marskalk Mannerheim svenskarna i en parad utanför Hangö varpå bataljonen hemförlovades.
1 resa 23 september
Friluftsmålarna kring Paris med Claes Moser 8-12 oktober 2024
Friluftsmåleriet fick sitt stora genombrott under 1800-talets senare del då konstnärerna övergav ateljémåleriet för att måla ute i det fria. De strävade efter att fånga ögonblicksbilder av naturen och vardagslivet och fånga ljusets skiftningar under olika tider på dygnet och året. Under 1880-talet reste många svenska konstnärer till Paris, och flera tillbringade somrarna i den pittoreska byn Grez-sur-Loing. Inspirerade av de franska friluftsmålarna grundade de en konstnärskoloni med omkring tjugo skandinaviska konstnärer, däribland Karin Bergöö, Carl Larsson, Karl Nordström och Julia Beck. Vi kommer under några innehållsrika dagar besöka museer och platser förknippade med periodens konstnärer, inklusive Barbizon med Jean Millets- och Théodore Rousseaus ateljéer, Yerres med Gustave Caillebottes hem, och Chateau de By där vi besöker Rosa Bonheurs hem. I Grez-sur-Loing välkomnas vi av Grez-stiftelsen på Hotel Chevillion, där vi också får möjlighet att se Carl Larssons ateljé. Vi bor i Fontainebleau, centralt beläget i förhållande till våra besöksmål. Vår ciceron är välkände Claes Moser.
1 resa 8 oktober
Hälsingegårdarnas prakt 17–20 september 2024
Följ med på en bildningsresa till Hälsingland, landskapet med de ståtliga bondslotten, de stora skogarna bortom blånande berg och den urgamla kulturbygden längs Ljusnan. Vår ciceron Anders Assis, chef för Ljusdalsbygdens museum, berättar om Hälsinglands historia och kultur och tar oss med till de unika hälsingegårdarna med sina rikt målade interiörer och brokvistar. Vi besöker bl. a fem av de sju ståtliga gårdar som finns på Unescos världsarvslista och fördjupar oss i det speciella allmogemåleriet. Utöver Ljusnadalen med Järvsö och Delsbo tar resan oss till Voxnadalen med träslotten i Alfta socken och Los socken vid Voxnan. I Orsa finnmarks gränstrakter levde länge äldre byggnadstraditioner kvar som vi möter på världsarvsgården Bortom Åa. Vi avslutar vår resa med besök i Trönö medeltidskyrka en av Norrlands äldsta och vackraste kyrkor. Reseledare är byggnadsvårdsskribenten Gunilla von Platen. Vi bor med halvpension på anrika Järvsöbaden.
1 resa 17 september
Kultur i Helsingfors med Fantomen på Operan 21 – 25 oktober 2024
Följ med på en givande höstresa till Helsingfors och Borgå. Vi gör kultur- och arkitekturvandringar tillsammans med vår ciceron, helsingforsprofilen Bernt Morelius. Det blir bl. a. besök på det nya omtalade stadsbiblioteket Ode och Tempelplatsens kyrka och på konstmuseet Ateneum ser vi höstens stora utställning, Gothic Modern, Från mörker till ljus. I Esbo besöker vi museet EMMA, med det bästa av finsk design och i Tölö besöker vi Reitzska konstsamlingen med flera av Helene Schjerfbecks viktigaste målningar. Höstens stora musikhändelse är Andrew Lloyd Webbers Fantomen på Operan som vi ser från mycket bra platser på Finlands Nationalopera. På vår sista dag reser vi till vackra Borgå där vi besöker Johan Ludvig och Fredrika Runebergs berömda författarhem och ser samlingen av Albert Edelfeltmålningar på Borgå museum. Vi bor på centrala Presidentti Hotel och reser från Stockholm med Viking Line. Resan görs för medlemmar i SPF Nacka.
1 resa 21 oktober
De gammaltroende vid Peipussjön 12 – 16 augusti 2024
I samarbete med Ikonsällskapet anordnar vi en unik resa till Estland och de gammaltroendes byar längs Peipussjöns västra strand. De gammaltroende är ättlingar till de förtryckta ortodoxa som på 1600- och 1700-talet flydde till utkanterna av det dåvarande ryska riket eller gick i landsflykt. Till det nuvarande Estland kom de i tre vågor, de första redan i slutet av 1600-talet, då Estland och Livland ännu tillhörde Sverige. Flykten var en följd av den stora schismen inom den ortodoxa kyrkan efter att kyrkan under patriarken Nikon på initiativ av tsar Aleksej genomförde reformer i liturgin enligt grekiskt mönster. De som ville hålla fast vid de gamla formerna förföljdes. I de små byarna längs Peipussjöns stränder och ute på Piiresaare ö möter vi de gammaltroende med deras kultur och enkla bönehus. Ciceron på resan är Elisabeth Löfstrand docent i slaviska språk och reseledare är Hans Lepp konsthistoriker och Estlandskännare. Utöver besöken vid Peipussjön besöker vi bl a Kuremäe ortodoxa kloster. Vi bor i gamla universitetsstaden Tartu där vi även bl a ser universitetet grundat av Gustav II Adolf 1632.
1 resa 12 augusti
Kulturresa till Oslo med Åse Kleveland 1 – 4 oktober 2024
Vi möter Oslo i höstfärger. Kulturpersonligheten Åse Kleveland visar sin hemstad och läser ur sin kommande memoar Fritt liv på Litteraturhuset. Vår ciceron opera- och konstkännaren Richard Klingspor guidar och tar oss med till nya Munch- och Nationalmuseerna och Vigelandsparken. Under en utflyktsdag besöker vi Kistefos museum och världsunik skulpturpark skapad av Christian Sveaas vars familj har ägt Kistefos bruk i generationer. I parken ses skulpturer av bl. a Yayoi Kusama, Olafur Eliasson och Anish Kapoor. Mellan Kistefos och Oslo ser vi även den nya omskrivna Utöyaminnesmärket. Det finns möjlighet att välja till opera. Vi bor på det centralt belägna Thon Hotel Opera.
1 resa 1 oktober
- Alla temaresor samlade på ett ställe. Sök inspiration och boka!
Systersajter
Top