Resor med innehåll

Från 64 svenska arrangörer som brinner för upplevelser

Populära temaresor med Iventus International Travel AB

Alla temaresor samlade på ett ställe. Sök inspiration och boka!.
Albanien - Grekland - Nordmakedonien
Vi utforskar södra Albanien med de historiska städerna Gjirokastra och Butrint som bägge är upptagna på Unescos världsarvslista. Färden fortsätter till den mysiga kuststaden Saranda där vi stannar ett par nätter och njuter av de ljumma havsvindarna. Guiden visar oss det magnifika Meteora i Grekland med sina fantastiska klosterkomplex högt uppe på klippor och tar oss med till den sköna hamnstaden Thessaloniki med sin intressanta historia. Vår reseledare berättar initierat om Alexander den Stores liv och leverne och vi besöker även Alexanders födelseplats Pella samt de gyllene kungagravarna i Vergina. Reseledaren tar också upp namnbråket mellan Grekland och Nordmakedonien och vilket av länderna som egentligen har "rätten" till Alexander den Store. Mer än 2000 år gamla händelser är i högsta grad levande även i dagens politiska debatt. Under de avslutande dagarna i Nordmakedoniens behagliga huvudstad Skopje får vi höra mer om nordmakedoniernas syn på saken. Vi stannar till på vingårdar i Grekland och Nordmakedonien, testar skaldjur i Ksamili och andra lokala specialiteter längs vägen. Vi bor på bekväma hotell med mycket bra lägen. Det blir en blandning av historia, dagsaktuell politik, underbara landskap, högklassigt vin och spännande kulinariska upplevelser.      
2 resor nästa avresa 14 september
Albanien - Kosovo - Nordmakedonien med SvD accent
Följ med på en resa genom tre relativt okända länder där historia och kultur blandas med natur och vardagsliv. Vi rör oss i ett spännande område; i gränslandet mellan Europa och Orienten. Vi åker en bit längs den romerska härvägen Via Egnatia och gör nedslag i historien från antiken och Alexander den Store via den osmanska tiden fram till våra dagar när Kosovo år 2008 blev ett självständigt land. Speciellt Kosovo blir säkert en positiv överraskning för de flesta resenärer. Landet har Europas yngsta och mest optimistiska befolkning. Här är man fast besluten att ta den chans man fått av världssamfundet. I Kosovo bor vi 2 nätter i den vackra medeltidsstaden Prizren och gör utflykter till skidorten Peja uppe i bergen samt till huvudstaden Pristina. Färden tar oss även till Balkans pärla; den underbara lilla staden Ohrid som omfamnar sjön med samma namn. Vi har valt ut högklassiga hotell med bra lägen på alla platser där vi stannar till. Guiden tar oss med på vinprovning på vingårdar i både Makedonien och Albanien. Vi äter gott och vin ingår vid hälften av middagarna.
4 resor nästa avresa 13 september
Albanien - Nordmakedonien - Bulgarien
En resa genom 3 tämligen okända länder där vi väver samman historia och dagsaktuella skildringar. Vi åker en bit längs den gamla romerska härvägen Via Egnatia och studerar vad Alexander den Store och Julius Caesar hade för sig. Vi njuter av vacker natur  och gör en båttur på Ohridsjön vid den mysiga staden med samma namn. Resan avslutas i en världens äldsta städer, Plovdiv, som var Europas kulturhuvudstad 2019. Vi besöker basarer och stannar till för vinprovning på vingårdar längs vägen. Vi gör paus vid små lokala restauranger och provar specialiteter från såväl Nordmakedonien som Bulgarien och Albanien. Vi rör oss i ett spännande område; i gränslandet mellan Europa och Orienten.
10 resor nästa avresa 1 oktober
Vinresa Albanien-Kosovo-Nordmakedonien
Vi reser runt i tre nya spännande vinländer och besöker både större producenter och små familjeägda vingårdar. Guiden tar oss också med på intressanta besök i några av Balkans vackraste och äldsta städer. Resan avslutas med ett par nätter på 5-stjärniga hotell Premium i Durres direkt vid Adriatiska havet. En resa för nyfikna livsnjutare!
7 resor nästa avresa 7 september
Algeriet
En intressant resa runt Afrikas största land. Vi utforskar landets brokiga huvudstad Alger där vi fascineras av både klassisk kolonial arkitektur och traditionella nordafrikanska hus. Vi tar en promenad genom labyrinten av gator i Algers UNESCO-listade stadskärna och avslutar vid den fantastiska katedralen Notre Dame d'Afrique.  Vi besöker de viktiga romerska städerna Cherchell, Tipaza, Djémila och Timgad, även kallad Saharas port.  Vi utforskar Constantine som var huvudstad i det berbiska kungadömet Numidien. Guiden tar oss även med till ökenstaden Ghardaia där en berbisk folkgrupp, mozabiter, levt helt isolerade från 1000-talet till slutet av 1800-talet. Vi bekantar oss med stadens unika kultur, traditioner och arkitektur.
4 resor nästa avresa 18 oktober
Albanien - Grekland - Bulgarien - Rumänien - Serbien
En tur genom fem länder i Central- och Sydeuropa där vi väver samman historia och dagsaktuella skildringar. Vi stannar till vid mysiga byar längs vägen och får uppleva spännande möten med lokalbefolkningen. Vi kopplar av på trevliga restauranger och testar det lokala vinet och ölet. Vi bor på högklassiga hotell med mycket bra lägen. Vi vet att våra gäster sätter högt värde på bra läge så man behändigt kan ta en promenad från hotellet och slippa onödiga transporter. Under vår färd utforskar vi även fyra nuvarande huvudstäder och ett flertal kulturhuvudstäder. Lokala kulturupplevelser står i centrum för vår resa och Timisoara samt Novi Sad som båda utnämnts till Europas kulturhuvudstad 2021 blir speciellt spännande att se och uppleva.  I Bulgarien besöker vi såväl den nuvarande huvudstaden Sofia som den gamla huvudstaden Veliko Tarnovo som ligger vackert upp i bergen. Vår guide visar oss runt i Rumäniens huvudstad Bukarest innan vi reser genom Karpaterna och Transsylvanien och vågar oss in i Draculas slott. Vi fortsätter till den ytterst charmerande staden Sibiu och Timisoara som befolkningen putsat upp till 2021 med anledning av stadens utnämnande till kulturhuvudstad. Timisoara som var startpunkten för revolutionen 1989 och som i likhet med många regioner i Rumänien är en smältdegel med många olika folkgrupper, språk och religioner. Under vår vistelse i Grekland får vi höra historien om Alexander den Store och besöker även hans födelseplats. Guiden visar oss även det magnifika Meteora med sina fantastiska klosterkomplex högt uppe på klippor och tar oss med till den sköna hamnstaden Thessaloniki. Vårt besök i Serbien börjar med den gamla kulturstaden Novi Sad som rest sig ur askan efter Natobombningarna i slutet av 90-talet och nu välförtjänt blivit utnämnd till Europas kulturhuvudstad 2021. Vi tar den gamla landsvägen från Novi Sad och kör genom Serbiens berömda vindistrikt Fruska Gora innan vi når fram till Belgrad där vi kopplar av ett par dagar.  
4 resor nästa avresa 9 september
Argentina - Uruguay - Paraguay - Brasilien
  En resa där vi utforskar Sydamerikas hjärta. Vi börjar med några dagar i Buenos Aires där vi bl.a. besöker stadsdelen La Boca och söker tangons ursprung. En kväll bjuds vi även på en fartfylld tangoshow. Vi ger oss ut på Pampas och stannar till vid en ranch för att lära oss mer om gauchon (argentinska cowboys) och deras livsstil och traditioner. Vi tar båten över Rio de la Plata till Uruguay och utforskar huvudstaden Montevideo. Vi stannar till ett par nätter på ett 5-stjärnigt hotell direkt vid havet i den magnifika och välbevarade historiska staden Colonia del Sacramento. De historiska delarna av staden är upptagna på Unescos världsarvslista. Det är en njutning att promenera runt i den lilla staden. Vi gör en utflykt till Paraguay och får via besök av två missionsstationer veta mer om jesuitordens påverkan på lokalbefolkningens och landets utveckling. Vi slår läger ett par nätter på ett högklassigt hotell i Puerto Iguazú och låter oss imponeras av de makalösa Iguazúfallen. Vattenfallen räknas som ett av världens sju underverk och bildar en naturlig gräns mellan Argentina, Paraguay och Brasilien. Vi avslutar resan med att bo tre nätter på ett 5-stjärnigt hotell direkt vid Copacabana i Rio de Janeiro. Frukosten avnjuts på takterrassen med underbar utsikt över Copacabana. De som känner för det kan ta en sväng ner till stranden före frukost och lära brassarna spela fotboll. En varierande färd genom fyra länder med högklassiga hotell, utsökta restauranger och njutningsfulla vinprovningar.  
12 resor nästa avresa 7 november
Centraleuropas höjdpunkter
Vår resa går till sex länder i hjärtat av Europa. Vi utforskar huvudstäderna Wien, Bratislava, Budapest och Zagreb och besöker därtill bland annat Brno, Szentendre, Balatonsjön, Ptuj, Maribor och Graz. Historia och kultur varvas med vacker natur, arkitektur, vin och kulinariska njutningar. Vinprovning, rundtur på det berömda bryggeriet Starobrno, båttur på Donau, besök i den Unescoskyddade Villa Tugendhat och det säregna museet för brustna förhållanden, storslagna katedraler och musikupplevelser med Mozart och Strauss är något av vad vi hinner med under vår rundresa. Med direktflyg tur och retur till Wien från både Stockholm och Köpenhamn, en komfortabel buss och svensktalande reseledare reser vi smidigt med de bästa förutsättningarna för en lärorik och trevlig resa.    
3 resor nästa avresa 11 september
Georgien
En resa där vi i lagom takt utforskar Georgien, vinets vagga. Vi rör oss över Kaukasus hisnande bergstoppar, de ljuvliga vindistrikten, huvudstaden Tbilisi och den historiska huvudstaden Mtscheta. Färden går vidare till Stalins hemstad Gori, den vackra kurorten Borjomi med dess berömda mineralvatten samt den fantastiska grottstaden Varzia. Framförallt njuter vi av den georgiska gästfriheten och de georgiska vinerna som snart kommer att erövra världen. Vinskördefesterna hålls varje år i slutet av september och början av oktober. Har vi tur blir vi inbjudna till en av dessa uppsluppna tillställningar.
24 resor nästa avresa 16 september
Jordanien
En vecka i Jordanien där naturligtvis den magiska klippstaden Petra är höjdpunkten.  Guiden visar oss runt bland alla historiska byggnader i huvudstaden Amman där vi ser spår från romarna, osmanerna och flera arabiska dynastier. Vi besöker även den gamla handelsplatsen Jerash som är den bäst bevarade romerska staden utanför Europa. Vi hinner med ett dopp i Döda havet och bor en natt i öknen i Wadi Rum känt från filmen "Lawrence av Arabien".
2 resor nästa avresa 12 oktober
Kaukasus
Följ med på en färd genom det förtrollande vackra Kaukasus. Magiska naturupplevelser, bortglömda bergsbyar och spännande storstäder blandas med berättelser om kristendomens intåg i Europa, bröderna Nobel, Sovjettidens påverkan, vackra kloster, vin- och konjaksprovning och nya kulinariska upplevelser. Det här är en resa där vi utforskar länderna som binds samman av Kaukasus väldiga bergsmassiv. En dag flyttar vi över till jeepar och beger oss längre in i oupptäckta delar av bergen. Vi besöker en liten en by där bönderna tillverkar ost och andra produkter och är i hög grad självförsörjande. Vi får en intressant inblick i livsstilen hos människorna i dessa avlägsna byar i Kaukasus. Georgien är vinets vagga. Det första vinet tillverkades här för 8000 år sedan. Och övar man varje dag i 8000 år så blir man ganska duktig till slut. Vi besöker vingårdar i både Georgien och Armenien och provar vin. I Baku vid kanten av Kaspiska havet möter vi den fantastiska berättelsen om bröderna Nobel; en av den svenska industrihistoriens mest imponerande framgångssagor. Bröderna Nobel var oerhört framgångsrika i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Många svenskar slöt upp i Baku och bodde tillsammans i personalbostäderna som Nobels lät uppföra. Nobels sveptes dock bort av den ryska revolutionen. En ung Stalin organiserade arbetaruppror mot Nobels projekt i Baku vilket renderade honom ett fängelsestraff. Men när han släpptes ut blev han som bekant efter hand betydligt mer inflytelserik än bröderna Nobel. Baku är idag en välmående och pulserande storstad där kafeer och högklassiga restauranger ligger tätt längs den behagliga strandpromenaden. Innan vi lämnar de vackra bergsmassiven och åker ner mot Kaspiska havet och Baku stannar vi till i den mysiga staden Sheki som är känd för sitt hantverkskunnande och sin tillverkning av siden. Ararat där Noas ark strandade har länge lett till en fejd mellan Armenien och Turkiet; bägge länderna betraktar det gudomliga berget som sitt. Idag ligger berget i Turkiet. Utanför Jerevan svänger vi av huvudvägen och åker in bland vinfälten för att besöka klostret Khor Virap. Khor Virap är berömt och en välbesökt pilgrimsplats som ligger uppe på en märklig klippa mitt bland fälten. Härifrån har man en fantastisk utsikt mot det närliggande Ararat som är snöklätt året runt. Gregorius upplysaren lär ha suttit 12 år i en liten fängelsehåla i Khor Virap. Det var kung Tiridates som fattade beslutet p.g.a. Gregorius kristna tro. Men när Tiridates år 301 omvändes till kristendom blev Gregorius frisläppt och Armenien blev det första kristna landet i Europa. De som vill kan klättra ner längs den lodräta stegen till den mörka fängelsehålan där Gregorius överlevde 12 år enbart på vatten och bröd. Vi stannar till vid den högt belägna Sevansjön i Armenien som tidigare riskerade att gå samma öde till mötes som Aralsjön i Uzbekistan. Under Sovjetväldet sjönk vattennivån i sjön dramatiskt. Men med hjälp av bidrag från bl.a. välbärgade armenier utomlands har man genomfört ett projekt och lyckats höja vattennivån flera meter och rädda sjön. Guiden tar oss med till Jerevans stolthet; den klassiska brandyfabriken Ararat. Vi visas runt och får chansen att prova några olika varianter av den utsökta drycken. En expedition där historia varvas med dagsaktuella händelser i ett program som är späckat med upplevelser. En resa med härliga kontraster.
16 resor nästa avresa 11 september
Kosovo - Montenegro - Kroatien - Bosnien-Hercegovina
Färden tar oss genom fyra länder i Balkanregionen där guiderna berättar om historien och alla olika folkslag i denna region. Idag präglas de flesta länderna här av nybyggaranda och tillförsikt. Speciellt Kosovo som kanske på sikt blir Europas nya tigerekonomi blir säkert en positiv överraskning för de flesta resenärer. Landet har Europas yngsta och mest optimistiska befolkning. Här är man fast besluten att ta den chans man fått av världssamfundet. Vi får tillfälle att beundra mycket vackra och historiska städer som Budva, Cetinje, Kotor, Dubrovnik, Prizren och Sarajevo. Det multikulturella Sarajevo där du kan dricka en kopp turkiskt kaffe i den ottomanska delen av gamla stan och prova en sachertorte i ett Wieninspirerat kafé i den ungersk-österrikiska delen 100 meter bort. Vi blundar inte för de grymheter som begicks under Balkankrigen. Vi får lite olika förklaringar och vinklingar till detta beroende på vilket land vi befinner oss i. Många små familjeägda vingårdar dyker upp längs vägen; vår reseledare tar oss med på vinprovning i ett par av dessa i Hercegovina och Montenegro. Vi äter lunch på gårdarna och får prova jugoslaviska specialiteter som Muckalica, Pljeskavica och Cevapcici. Vi provar även hemlagad ost och skinka i den lilla byn Njegusi. Bussen tar oss genom bergen från Kosovo till Montenegro och vi stannar till en natt i Montenegros vackra lilla skidort Kolasin innan vi åker ner mot havet. Vi stannar två nätter i den idylliska småstaden Cavtat vid kroatiska kusten. Cavtat är kanske den mest behagliga staden längs Kroatiens långa kustremsa.
2 resor nästa avresa 12 september
Kuba runt
Kuba runt är den kompletta Kubaresan där vi rör oss över hela landet från Santiago i sydöst till Havanna och Pinar del Rio i väst. Vi besöker en tobaksbonde och en romfabrik samt musikklubbar där vi dras med i den kubanska dansglädjen. Guiden tar oss med till Fidel Castros barndomshem utanför Santiago samt till hans grav och till Che Guevaras museum i Santa Clara. Vi vandrar genom vackra kolonialkvarter i museistaden Trinidad där vi bor direkt vid stranden. Vi ger oss ut på en raggarrunda med amerikanska 40-talsbilar och besöker nobelpristagaren Hemingways favoritställen i Havanna. Från spanjorernas gamla kolonialvälde rör vi oss fram mot Fidel Castros och Che Guevaras revolution och mellan historielektionerna njuter vi av de vita stränderna, de vänliga kubanerna och deras medryckande salsa. Flyg t/r, helpension, hotell med mycket bra läge samt svensk reseledare ingår. I Havanna bor vi på legendariska 5-stjärniga hotell Nacional; det mest klassiska hotellet där Frank Sinatra och världens övriga nöjeselit höll till på 50-talet.   All guidning sker på svenska av en erfaren Kubaexpert. Det går att förlänga resan på Kuba eller i närliggande länder. Om ni vill göra det bör ni ta upp det redan när ni bokar in er.
3 resor nästa avresa 19 november
Moldavien och Transnistrien med vinfestival
Vinfestivalen hålls årligen i Moldaviens mysiga huvudstad Chisinau under den första helgen i oktober. Det är en gammal fin tradition där vi får chansen att prova viner samt njuta av folkmusik, folkdans och lokala maträtter under festliga former. Vi gör en utflykt till det närmast surrealistiska Transnistrien och fortet i Bender (kalabaliken i Bender). I Transnistrien besöks även huvudstaden Tiraspol som är en höjdpunkt för Sovjetnostalgiker med Leninstaty m.m. På återvägen från Transnistrien till Moldavien besöks även byn Varnitsa där Karl XII bodde med sin här 1709-1713. Det var från "Kungshuset" i Varnitsa som Sverige styrdes under dessa 4 år.  Guiden tar oss med på en rundtur i Chisinau med omgivningar. Vi besöker världens största vinkällare, Cricova, samt det fascinerande historiska friluftskomplexet Gamla Orhei. Det ges också gott om tid att flanera runt i staden på egen hand.
3 resor nästa avresa 29 september
Mongoliet med Naadam
Mongoliet är ett av de få riktigt exotiska länderna som finns kvar. Här lever en stor del av befolkningen nomadliv på samma sätt som sina förfäder för 2000 år sedan. Under två veckor reser vi runt till olika nomadläger i Mongoliet. Vi tar del av nomadernas livsstil och seder och upplever landets rika djur- och naturliv. Vi bor på olika camper och rör oss mellan Sibiriens skogar, stäppområden, Gobiöknen och grönskande floddalar. Vi vandrar, rider kamel eller häst, gör flodfärder på flottar eller bara kopplar av i campen långt från vardagens brus. Vi tar del av firandet av mongolernas viktigaste högtid Naadam. Under Naadam vallfärdar hela befolkningen till de platser där hästkapplöpningar och andra tävlingar avgörs. Ett folklustspel utan motstycke. Barn så unga som 4 år deltar i hästkapplöpningarna. Det finns tre gånger så många hästar som människor i Mongoliet och många barn lär sig rida innan de kan gå. Resan utan flyg har startdatum 4/7 eftersom ankomst till Ulan Bator sker dag två på gruppresan inkl. flyg.
2 resor nästa avresa 3 juli 2023
Nepal - Bhutan
En expedition till två mytomspunna riken som ligger inklämda vid Himalaya mellan Kina och Indien. Vi njuter av den vackra naturen och utforskar ländernas hinduistiska och buddhistiska traditioner genom besök av enastående tempel, kloster, stupor och dzonger. Vi åker ut på landsbygden och undersöker via skol- och hembesök hur lokalbefolkningen lever. Färden går även till nationalparken Chitwan där vi får vara med om en spännande safari.
12 resor nästa avresa 2 november
Oman - Sindbad sjöfararens rike
Oman är med sina vackra oaser, hisnande berg, rödgula sandöknar och underbara vita sandstränder ett mycket betagande friluftsmuseum. Vi följer landet från tidernas begynnelse via Islams intåg på 600-talet och fram till portugisernas maktövertagande på 1500-talet. Guiden berättar vidare om Omans starka ställning under 1800-talet då även områden i nuvarande Zanzibar, Persien, Kenya och Pakistan tillhörde sultanatet. Vi besöker livliga soukher där vi kan inhandla smycken, saffran, rökelse, dadlar m.m. och stannar till i fräscha oaser för avkoppling. Vi övernattar i beduinläger i öknen och ger oss högt upp i bergen för att träffa lokala bergsfolk och njuta av Jebel Shams; Omans Grand canyon. Färden tar oss vidare till världens största sköldpaddsreservat och imponerande fort från medeltiden. Kontakta Iventus om ni vill stanna till vid någon strandresort efter rundresan så ordnar vi det.
12 resor nästa avresa 25 november
Peru - Bolivia - Chile
En höjdarresa, både bokstavligt och bildligt, till tre av Sydamerikas mest spännande länder, där vi fascineras av unika historiska platser samtidigt som vi tar tempen på det nutida livet och utforskar Lima, La Paz och Santiago de Chile. Några oförglömliga höjdpunkter blir Machu Picchu och Cusco i Peru. Vi tar med spänning del av inkaindianernas kultur, men vi fascineras också av historierna om det spännande folket som levde i staden Tiwanaku i norra Bolivia, söder om Titicacasjön. Många menar att deras hantverksskicklighet överglänste inkafolkets. Vi gör en båttur på världens högst belägna sjö Titicacasjön, utforskar världens största saltöken samt besöker den “färgstarka” nationalparken Eduardo Avaroa med den blodröda saltsjön Laguna Colorada och dess vackra flamingos. Resan avslutas i Chile där vi bland annat provar vin i Chiles mest berömda vindistrikt, låter oss charmas av de färgsprakande kuststäderna Valparaíso och Viña del Mar och besöker den legendomspunna Atacamaöknen. Resan är begränsad till maximalt 22 deltagare.
4 resor nästa avresa 13 november
Sidenvägen - Samarkand
Vi följer i karavanernas spår längs den mytomspunna Sidenvägen där guld och andra eftertraktade varor fraktades från Kina till Medelhavet redan före Kristi födelse. Färden tar oss till klassiska handelsstäder som Samarkand och Bukhara med världens vackraste muslimska arkitektur. Sagostaden Bukhara är oerhört väl bibehållen och snarast ett levande museum från Sidenvägens tid. Alexander den Store, Timur Lenk, Djingis khan och Marco Polo är några av de historiska gestalter som vi kommer att möta under denna resa. Det blir en spännande blandning av magnifika byggnadsverk, sjudande basarer och orientens mystik. All guidning sker på svenska på denna resa.
12 resor nästa avresa 6 oktober
Sikkim-Bhutan
En säregen färd till två grannriken i Himalaya: Sikkim i norra Indien och det självständiga kungadömet Bhutan. Vi upplever den hinduiska och buddhistiska arkitekturens höjdpunkter med sina utsirade tempel, stupor och dzonger och njuter av hisnande naturupplevelser i berg och dalar. Vi njuter av teodlingar som klättar längs bergen och besöker tehus i Västbengalens pärla, Darjeeling, innan färden fortsätter till Sikkim. Vi känner lokalbefolkningen på pulsen via skolbesök och besök hemma hos familjer.
8 resor nästa avresa 16 oktober
Stora Centralamerikaresan
Färden tar oss genom Mexiko samt 5 länder i Centralamerika; Panama, Nicaragua, El Salvador, Guatemala och Belize. Vi besöker flera av mayakulturens mytomspunna ruinstäder och får även ta del av hur mayaättlingarna lever idag. Färgstarka indianmarknader, hisnande naturupplevelser, bestigning av vulkaner, besök på kaffeplantager och marinreservat, båttur på Panamakanalen och i den vackra arkipelagen runt Belize, promenader i Latinamerikas äldsta koloniala städer och mycket annat hinner vi med när vi reser från Panama City i söder till Mexiko och Yucatanhalvön i norr.  Vi avslutar med att koppla av ett par dagar i Playa del Carmen vid Mexikos kust. Det finns goda möjligheter att förlänga resan i Playa del Carmen eller någon av de vackra öarna Isla Mujeres eller Isla Holbox. Välkommen att kontakta oss på Iventus om det skulle vara av intresse.
6 resor nästa avresa 13 november
Turkmenistan - Uzbekistan - Tadzjikistan - Kazakstan - Kirgizistan
Kirgizistan med sin vackra natur och sina nomader; Uzbekistan med sina magnifika Sidenvägenstäder Khiva, Buchara och Samarkand; det gigantiska, oljerika och välmående Kazakstan; det mer muslimska Tadzjikistan samt det mytomspunna och slutna Turkmenistan. En spännande resa till fem ”stan”-länder med stora kontraster. En tre veckor lång fantastisk lektion i historia och samhällsliv genom en lite okänd del av Asien med underbar natur och storslagen arkitektur.
18 resor nästa avresa 14 september
Ukraina runt med Moldavien och Transnistrien
Vi startar i den sköna staden Lviv inte långt från polska gränsen. Lvivs centrum kallas för “lilla Wien” och är upptaget på Unescos världsarvslista. Vi tar sedan tåget till huvudstaden Kiev där vi bor på hotell Ukraina i absoluta centrum. Guiden visar oss det historiska Kiev och berättar även om nutid och vart Ukraina är på väg med sin nye president. Under våra dagar i Kiev finns möjlighet att besöka både Tjernobyl och Poltava. Vi sätter oss sedan tillrätta i sköna fåtöljer i 1:a klass för en tågresa genom landet ner till det mytomspunna och vackra Odessa vid Svarta havet. Efter att ha utforskat Odessa och dess centrala delar med fransk-italiensk arkitektur fortsätter färden med buss till utbrytarrepubliken Transnistrien och dess huvudstad Tiraspol där vi checkar in på eleganta hotell Rossija med perfekt läge i centrum.  Vi gör en rundtur i Tiraspol samt besöker stadens stolthet, konjaksfabriken Kvint, där vi bjuds på rundvandring och konjaksprovning. Guiden tar oss med till fortet i Bender (kalabaliken i Bender) samt till den lilla byn Varnitsa där Karl XII bodde 1709-13. Vi avslutar resan med ett par dagar i Moldavien där vi bl.a. besöker den berömda vinkällaren Cricova. Moldavien har alltid haft en stor och högklassig vinproduktion.  
8 resor nästa avresa 15 maj 2023
Vandringsresa Bosnien-Hercegovina
Denna vandringsresa i Bosnien-Hercegovina kombinerar vandringar på nästintill oupptäckta vandringsleder i storslagen natur med besök i spännande städer. Vi njuter av de Dinariska alperna och det lokala köket och får samtidigt en djup insikt i landets historia genom besök i bland annat Sarajevo, Mostar och Jablanica. Bosnien-Hercegovinas enastående natur, intressanta historia och kulturella mångfald lämnar ingen oberörd.
3 resor nästa avresa 3 september
Vandringsresa Georgien
Vandringar i storslagna bergslandskap varvas med kulturella utflykter och det spännande georgiska köket. Vi häller framförallt till i Svanetien som många anser vara den vackraste delen av Kaukasus. Guiden visar oss charmiga och bortglömda bergsbyar där det vilar en avspändhet som kan vara svår att finna på annat håll. Vi får också chansen att prova det högklassiga georgiska vinet och upptäcka den mysiga huvudstaden Tbilisi.
4 resor nästa avresa 12 september
Vandringsresa Transsylvanien
Vi rör oss i det mytomspunna Transsylvanien och njuter av Karpaternas fascinerande bergslandskap. Vandringarna i naturen varvas med intressanta promenader i Transsylvaniens kulturhuvudstad Sibiu, Brasov, den vackra medeltidsstaden Sighisoara samt huvudstaden Bukarest. Vi provar lokala maträtter och får lyssna till rumänsk folkmusik samt besöker Europas största skyddsområde för björnar. Hela denna vandrings-och kulturresa är under ledning av en svensktalande reseledare och engelsktalande lokalguide.
2 resor nästa avresa 6 augusti
Vinresa till Georgien
Georgien är världens äldsta vinproducent. Under många år exporterades de georgiska vinerna bara till Ryssland, och kanske var det därför det betraktades som ett andra klassens vin. I och med det ryska handelsembargot har nu Georgien utvidgat sin marknad söderut och västerut. Det gör att allt fler vinkännare i andra delar av världen upptäcker det högklassiga georgiska vinet och dess rättmätiga status ökar. Vi besöker några av de mest framstående vintillverkarna i Georgien och provar deras produkter. Vi hinner också med några kulturella utflykter innan resan rundas av med ett par dagar i semesterparadiset Batumi vid Svarta havet.
8 resor nästa avresa 23 september
Zagreb weekend med Slovenien
Zagreb har på kort tid seglat upp som en av Europas populäraste weekenddestinationer. Med ett spännande kulturliv, en rik historia och en mycket tilltalande stadskärna med behagliga kaféer och utsökta restauranger har Zagreb dragit till sig ett växande intresse. Vi bor 4 nätter på ett högklassigt hotell i hjärtat av Zagreb och utforskar den kroatiska huvudstaden. Vår reseledare tar oss även med på en dagsutflykt till Slovenien där vi provar vin i den berömda vinregionen Podravje och besöker de vackra städerna Ptuj och Maribor. Som tillval erbjuder vi en heldagsutflykt till de fascinerande Postojnagrottorna och Sloveniens huvudstad Ljubljana.
5 resor nästa avresa 18 augusti
Persien - en resa genom historien
Persiska rikets betydelse för utvecklingen av vår civilisation kan inte överskattas. Vår guide berättar Persiens spännande historia medan vi beundrar resultaten av persisk ingenjörskonst, arkitektur och vetenskap. Vi får uppleva en unik Iranresa där vi växlar mellan ökenlandskap, snöklädda bergstoppar, grönskande dalar och färgsprakande antika städer. Vi besöker både de gamla klassikerna Isfahan, Teheran och Shiraz såväl som mindre kända orter som Yazd och Kermanshah. I ökenstaden Yazd får vi se och känna på de sinnrika vindtornen ovanför husen som kan sänka inomhustemperaturen upp till 10 grader helt utan elektrisk apparatur. Utöver detta får vi också studera qanater, en bevattningsteknik som perserna uppfann under 1000-talet f.Kr. samt besöka deras isförvaringshus. Perserna ägnade sig åt hållbarhet ett par tusen år innan det blev ett modeord i västvärlden. I Kermanshah lämnar vi de välupptrampade turiststigarna för att få en glimt av den legendariska Behistuninskriften, en samling kilinskrifter på fornpersiska, elamitiska och akkadiska. Under färden lär du känna de flesta av Persiens provinser och får en djup insikt om detta mångfasetterade land. Upplev den österländska mystiken, gästfriheten och inte minst det välsmakande köket! I Yazd äter vi lunch hemma hos en zoroastrisk familj och får lära oss mer om deras sedvänjor och i Shiraz blir vi serverade lunch i ett persiskt hem och får många tips om den persiska matlagningskonsten.
8 resor nästa avresa 4 oktober
Persiens pärlor
En vecka med Irans mest kända städer och sevärdheter. Vi startar i det myllrande Teheran och färdas sedan via persiska mattans födelsestad Kashan till Irans kronjuvel, det undersköna Isfahan. Resan fortsätter till den forntida staden Pasargadae och Persiens urgamla huvudstad Persepolis innan vi rundar av i poeternas Shiraz.  
12 resor nästa avresa 14 oktober
Katalonien - en färd genom historien med SvD accent
Forntida världsarv och surrealistiska konstupplevelser. Häpnadsväckande bergslandskap, pulserande storstadsliv, pittoreska fiskebyar och omskakande minnen från det spanska inbördeskriget. Följ med på en unik resa där vi tränger djupt in i Kataloniens fascinerande historia och kultur tillsammans med författaren och Spanienkännaren Thomas Gustafsson. Vi kommer dessutom att besöka furstendömet Andorra, den självständiga mikrostaten i Pyrenéerna.  Vi ser Romarrikets magnifika skapelser i Tarragona och häpnar över Salvador Dalís surrealistiska museum i Figueres. Vi promenerar genom medeltida gränder och upptäcker varför den pittoreska fiskebyn Cadaques blivit konstnärernas favorit. I Pyrenéerna får vi veta allt om det katalanskspråkiga furstendömet Andorra och i Barcelona studerar vi Antoni Gaudí och får stadens gripande historia serverad. Ett besök i den sönderbombade staden Belchite som hamnade mitt i stridslinjen under Spanska inbördeskriget ger oss förståelse för konfliktens oläkta sår. Vi provar katalansk cava och läcker katalansk mat och i ett kloster uppe i bergen möter vi det katalanska skyddshelgonet Montserrat. Berättelser om medeltida hjältar och grymma krig varvas med insiktsfulla fakta om de senaste årens politiska förvecklingar. Vi blundar inte för politiken. Tvärt om. Under resan får vi veta hur den katalanska separatismen kunde växa fram i det historiska landskapet Katalonien och vad som nu väntar. Hur ser framtiden ut för den spanska autonomi som med sina 7,5 miljoner invånare räknas som en av Europas viktigaste regioner.  Vi bor på unika Paradorer och historiska hotell, vi äter på utsökta restauranger och njuter av det katalanska kökets gastronomiska sensationer. Vi hinner också göra ett besök på en vingård där vi får veta allt om den katalanska cavan.  Ciceron och färdledare för denna färd genom Kataloniens mångfacetterade historia och kultur är Thomas Gustafsson, mångårig Spanienkorrespondent och ofta anlitad som oberoende expert för att kommentera och analysera vad som sker i Katalonien. Thomas Gustafsson är författare till flera initierade böcker om Spanien och har varit bosatt i Barcelona i flera omgångar.
6 resor nästa avresa 7 september
Sri Lanka
Inget annat land har samlat så mycket på så liten yta som Sri Lanka. Med korta transporter rör vi oss mellan elefanter, apor, leoparder, blåvalar och många andra djur. Vi ser Ceylons berömda teplantager, gummiträd, kanelträd, kokospalmer och juveler av alla sorter. Färden fortsätter till de berömda klipptemplen och grottorna som sedan århundraden varit meditationsplats för de buddhistiska munkarna. Vi stannar till i hamnen i Galle där Marco Polo steg iland. I Galle har den tidigare så starka europeiska närvaron smält ihop med den asiatiska till en skön mix av arkitektur och kultur. Det ges många tillfällen till ett dopp i Indiska oceanen.
12 resor nästa avresa 21 november
Lettland-Litauen-Polen - en resa genom historien med SvD accent
En resa där vi får se de mest intressanta delarna av Lettland och Litauen samt de båda huvudstäderna Riga och Vilnius. Guiden berättar insiktsfullt om Lettlands och Litauens historia och om både svensktiden och Sovjettiden. Vi gör en utflykt till Litauens antika huvudstad, Trakai, och imponeras av det mest magnifika slottet i Baltikum, Rundale. Under vår färd får vi även rika möjligheter att studera landsbygd och små byar i de bägge länderna.    Färden går vidare till norra Polen där vi njuter av den vackra naturen runt de Masuriska sjöarna. Vi bor två nätter på det eleganta slottshotellet Kracicki som ligger i en tysk borg som byggts om till ett högklassigt hotell med spa och pool. Hotellet ligger i den lilla staden Lidzbark Warminski och härifrån gör vi utflykter till historiskt intressanta slott som Malbork och Lidzbark samt Hitlers varglya. Varglyan fungerade som kommandocentral för Hitler och hans närmaste män och här tillbringade de mycket tid 1941-44. Guiden för oss med säker hand från Tyska orden på 1200-talet och Hansan genom de svenska kungabesöken på 16- och 1700-talen fram till delningen av Tyskland, Lech Walesas uppdykande på den politiska scenen och vidare till Polen av idag.  Vi rundar av med ett par dagar i den mysiga kuststaden Gdansk där vi bor med utsökt läge i gamla stan. Guiden tar oss med till Gdynia och Sopot samt till Emigrantmuseet och andra världskrigsmuseet för att vi ska få en bättre förståelse för Polens historia.  Vi bor på högklassiga hotell med mycket bra lägen. Vi provar det bästa som det baltiska och polska köket kan erbjuda på noggrant utvalda restauranger. Samtliga luncher och de flesta middagar ingår.
2 resor nästa avresa 17 september
Filippinerna runt
Filippinerna består av fler än sjutusen öar. Vi klarar inte riktigt av att besöka alla. Men de sex öar vi hinner med ger en god bild av landets varierande kultur och historia. Färden tar oss norrut på huvudön Luzón till bergsfolken och deras berömda risterrasser. Guiden berättar om lokalbefolkningens för oss något märkliga seder. Huvudjakt var tidigare livligt förekommande hos bergsfolken på Luzon. Vi njuter av det rika djur- och naturlivet och gör en båttur på världens längsta underjordiska floder på ön Palawan. Guiden lotsar oss genom den gamla koloniala arkitekturen samtidigt som vi studerar landets spännande historia. Vi stannar ett par nätter i den underbara lilla kolonialstaden Vigan som är känd för sina kullerstensgator och sin spanska arkitektur och har tagits med på Unescos lista över världsarv. Filippinerna har haft många olika styren genom historien och var ett tag en spansk koloni. Även USA och Japan har suttit i förarsätet och det finns mycket kinesiska influenser. Resan avslutas med några dagars avkoppling på paradisön Panglao där vi bl.a. åker ut på en val- och delfinsafari. Om man vill förlänga vistelsen på Filippinerna så går det alldeles utmärkt. Kontakta Iventus så ordnar vi det ni önskar.
4 resor nästa avresa 8 februari 2023
Kirgizistan - Kazakstan
Det bergiga Kirgizistan och det glest befolkade Kazakstan bjuder en storslagen natur, snöklädda toppar och vidsträckta stäppmarker. Det blir en resa med stora kontraster när vi färdas från medeltiden till framtiden. I Kirgizistan träffar vi nomader som flyttar runt med sin tält (jurtor) och sina djur precis som deras förfäder gjort i många hundra år. Vi avslutar i Kazakstans futuristiska huvudstad Nur-Sultan (hette tidigare Astana) som var värd fär världsutställningen 2017. I Kirgizistan stannar vi till ett par nätter vid den vackra sjön Issyk-Kul och promenerar i de Himmelska bergen. Karakol nära den kinesiska gränsen var tidigare en sovjetisk militär utpost och här lever ett flertal folkslag sida vid sida. En kväll avnjuter vi middag hemma hos en uigurisk familj i Karakol. Vi ägnar även en dag till att besöka ett nomadläger och får ta del av deras livsstil. På andra sidan gränsen, i Kazakstan, upplever vi stämningen i Sidenvägens forna stopp, Almaty. Almaty var fram till 1998 huvudstad i Kazakstan och är fortfarande landets nav. Vi utforskar den mångkulturella staden och dess omgivningar under ett par dagar. Linbanan för oss upp till TV-tornet på berget Kök Töbe där vi kan beundra Almaty från ovan. Vi besöker också basaren i Almaty samt bevistar en makalös uppvisning med ugglor, falkar och gamar på en rovfågelsfarm. Den nya huvudstaden Nur-Sultan är en fantastisk skapelse där världsberömda arkitekter från hela världen getts mer eller mindre fria händer att uppföra grandiosa byggnadsverk. Många arkitekter vallfärdar nu till Nur-Sultan för att få inspiration. 
6 resor nästa avresa 28 juni 2023
Colombias höjdpunkter
Colombia är Sydamerikas Fågel Fenix. För 30 år sedan under knarkkartellernas och Pablo Escobars tid var det knappast någon som funderade på en resa till Colombia. Idag har landet utvecklats till ett enastående turistmål. Guiden för oss genom Colombias spännande historia från den förkolumbiska tiden till det spanska övertagandet och fram till Simon Bolívars seger på 1800-talet. Vi vandrar genom Bogotás välbevarade historiska stadskärna och vi häpnas över skatterna från uråldriga civilisationer som visas på Guldmuseet. Guiden berör också det våldsamma 1900-talet och den gynnsamma utvecklingen på senare år. Vi hänförs av kaffeplantagerna under vår resa genom kaffetriangeln, av Andernas skönhet och av Cartagenas varsamt renoverade koloniala stadsdelar. De karibiska rytmerna och den härliga lokalbefolkningen gör att vi går ner i varv och kan njuta i fulla drag av vår semester.   För de som vill förlänga resan ordnar Iventus boende vid kusten i Bocagrande, 5 minuter med taxi från gamla stan i Cartagena. Bocagrande är ett trevligt och mycket säkert område där man utan problem kan flanera runt på kvällar och nätter. Tröttnar man på att ligga på stranden kan man promenera lite längre ut i Bocagrande där fiskarna och pelikanerna varje dag slåss om dagens fångst; ett uppskattat skådespel. Vi kan också ordna flyg till San Andrés för de som vill komma lite längre bort från stadslivet.  
9 resor nästa avresa 22 november
Mexiko - en färd genom historien med SvD accent
Unika världsarv och färgsprakande marknader. Karibiskt lugn och omtumlande storstadsdjungel. Koloniala pärlor och grönskande regnskog. Följ med på en unik färd genom Mexiko där vi lär känna landets fascinerande historia och kultur tillsammans med författaren och Latinamerikakännaren Thomas Gustafsson. Vi vandrar genom Mexiko Citys koloniala stadskärna och förundras över katedralens makalösa konstskatter. Vi kryssar genom huvudstadens moderna stadsdelar med sina trendiga restauranger, pulserande storstadsliv och modernistiska skyskrapor och imponeras av energin som möter oss i en av världens största städer. Vi besöker Mexikos skyddshelgon Guadalupe, färdas på aztekernas gamla kanaler, upplever smakrika matmarknader och får veta allt om konsten att äta en riktig tacos. Vi förundras över de väldiga pyramiderna i den forntida ruinstaden Teotihuacán och vi besöker den vackra silverstaden Taxco. I Oaxaca tar vi in på ett skönt hotell beläget mitt i den Unescoskyddade koloniala stadskärnan och går på upptäcktsvandringar i den pittoreska staden. Vi njuter av det mexikanska kökets gastronomiska sensationer där milda tropiska smaker samsas med het chili och choklad. Naturligtvis provsmakar vi också tequila och mezcal, det förrädiska mexikanska kaktusbrännvinet och försöker även, så gott det nu går, att tillgodogöra oss den mexikanska smäktande bolerossången och riviga mariachimusiken. Vår färd genom Mexiko för oss vidare till den sömniga småstaden San Cristóbal de las Casas i Chiapas, den södra och mest svårtillgängliga av landets delstater, där en stor del av befolkningen är ättlingar till mayafolket. Här upplever vi en genuin indianmarknad och hinner också besöka bergsbyn Chamula, där solen fortfande dyrkas, innan vi fortsätter genom Yucatánhalvöns tropiska regnskogar till den mystiska ruinstaden Palenque där vi övernattar på en djungellodge. Vi missar naturligtvis inte de mytomspunna mayaruinerna Uxmal och Chichén Itzá, den senare utnämnd till ett av värdens sju nya underverk. Innan vi når fram till Karibiska havet ska vi också hinna se Yucatáns inbjudande huvudort Mérida. Det finns få länder som har så mycket att erbjuda en besökare som Mexiko. Allt verkar faktiskt vara möjligt i detta väldiga mestisland som är både hjärtlöst grymt och översvallande generöst mot människan. Vi besöker självklart fina museum och tar del av den rika mexikanska kulturen. Men vi blundar inte heller för den konfliktfyllda dagspolitiken och vardagens orättvisor. Det här är en kunskapsresa som väcker många tankar. Vi reser när regnperioden är över och innan den tropiska hettan blivit för stor i låglandet. Under hela resan kommer vi att befinna oss långt ifrån delstaterna som drabbats av den narkotikakonflikt som medierna rapporterar om. Vi reser säkert, medvetet och rättvist. Vi bor på klassiska, mycket bra och säkra hotell. Detta är en resa med helpension där alla måltider ingår. Det finns också en möjlighet att förlänga resan med några lata dagar på en karibisk strand. Färdledare och ciceron på denna unika färd genom Mexiko är författaren och journalisten Thomas Gustafsson, expert på den spansktalande världens kultur, historia och politik. Thomas Gustafsson har tidigare varit färdledare för uppskattade resor till Kuba, Centralamerika och Spanien för SvD accent.
3 resor nästa avresa 18 januari 2023
- Alla temaresor samlade på ett ställe. Sök inspiration och boka!
Systersajter
Top