Resor med innehåll

Från 69 svenska arrangörer som brinner för upplevelser

Populära temaresor med Mejt Resor

Alla temaresor samlade på ett ställe. Sök inspiration och boka!.
Albert Engström i Finland 25–30 augusti 2025
Årets resa med Albert Engström Sällskapet blir ett varmt återseende med Engströms älskade Finland. Engström fattade tycke för grannlandet redan under sin studietid och intresset för dess kultur utvecklades i samband med vänskaperna till många av Finlands stora kulturprofiler som Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Jean Sibelius och Emil Wikström till hans stöd för finlandshjälpen under sitt sista levnadsår. Det är i dessa konstnärer, författare och kompositörers anda som vi reser genom de finska augustilandskapen. På vår resa får vi besöka Emil Wikströms ateljé, Helene Schjerfbecks konstnärshem och avnjuta en kräftskiva I Gallen-Kallelas gamla konstnärshem, Tarvaspää.
1 resa 25 augusti
Apulien i historiens fotspår med Hans Lepp 13–19 oktober 2025
Följ med till den italienska ”klacken” Apulien när höstfärgerna kommer till södra Italien. Vår ciceron är kulturrådet och Italienkännaren Hans Lepp som tillbringat många somrar i Apulien. Med utgångspunkt i Bari, Apuliens största stad, gör vi utflykter till Alberobello med dess märkliga, charmiga runda trullihus, Matera, känd för sina grotthus uthuggna ur den mjuka tuffstenen, hamnstaden Trani med sin stora normandiska katedral och vi besöker även Castel del Monte, den märkliga åttkantiga borgen från kejsar Fredrik II:s (Federico Secondo) tid på 1200-talet. En av dagarna besöker vi svenska Barbro Guaccero på hennes vackra gård där vi bjuds på aperitivo. De sista dagarna bor vi i Lecce, känt för sina barockkyrkor. Härifrån gör vi utflykter längs kusten och besöker bl a Otranto med tvåtusenårig historia som hamnstad vid Adriatiska havets inlopp och ser Gallipoli, en välbevarad muromgärdad medeltida stad på en ö i Joniska havet. Vi reser i makligt tempo med gott om tid för umgänge och egna intressen. Under våra bussresor berättar Hans Lepp om Apuliens historia.
1 resa 13 oktober
Dalarna med Claes Moser 19–22 augusti 2025
Vi reser till Dalarna i vacker högsommartid. Vår ciceron är välkända konstexperten Claes Moser som tar med oss till klassiska sevärdheter och på exklusiva besök. I Sundborn besöker vi Carl och Karin Larssons stilbildande hem. Lilla Hyttnäs. Här ser vi även granngården Stora Hyttnäs med vacker sekelskiftesinteriör. I Anders Zorns fotspår vandrar vi längs Österdalälvens strand till uråldriga Gopsmorstugan där mästaren färdigställde flera av sina mest kända verk. På Zorngården och Zornmuseet tas vi emot av museichef Johan Cederlund. I Alfvéngården får vi höra om den stora kompositören och i Sångs får vi ett exklusivt besök i Karlfeldgården som nuvarande ägarna förtjänstfullt renoverat. Friluftsmålaren Anders Ståhl tar emot och berättar om sitt konstnärskap. Dalarnas levande textiltradition möter vi på Jobs handtryck och Insjöns väveri. Vi bor på klassiska Green hotel i Tällberg och här besöker vi även Holen, Gustaf Ankarcronas vackra konstnärsgård från förra sekelskiftet. På resan deltar även byggnadsvårdskännaren Gunilla von Platen som reseledare och Mari Janson editionschef på Antik & Auktion. Varmt välkomna!
1 resa 19 augusti
Finska Lappland – En resa bortom polcirkeln i midnattssolens tid 7–15 juli 2025
Tillsammans med vår ciceron Magnus Londen reser vi till Finska Lappland med dess storslagna ödemark, uråldriga tallskogar och arktiska sjöar. Vi vandrar längs Juutuanjokis brusande forsar och lär känna enaresamernas kultur. Till Pielpäjärvi ödekyrka, anlagd under drottning Kristina, vandrar vi samma stig, över tallmo och längs sjöstränder, som Elias Lönnrot under sin insamling av runosånger till Kalevalaeposet. Vi färdas över Enare träsks klara vatten och ser samernas heliga öar och från Kaunispääs topp skådar vi över Lappmarken. Vid Magnetbacken på Ishavsvägen hör vi om Petsamotrafikens vedermödor under andra världskriget och i Tankavaara lär vi oss om guldfynden som startade koloniseringen av norra Lappland. Resan till Finska Lappland sker med nattåg från Helsingfors till Rovaniemi. Innan tågresan besöker vi Sammatti, skalden Elias Lönnrot hemsocken. I Helsingfors hinner vi även med besök på Fölisöns friluftsmuseum och Sveaborg.
1 resa 7 juli
Studiebesök med historia i Savolax med Finsk-svenska handelskammaren 21–24 maj 2025
I försommarens skira grönska reser vi till Savolax i östra Finland för studiebesök och för att ta del av det vackra landskapets spännande historia. På överfarten med Viking Line inleder vi med föredrag och trevlig middag. Vi har förhoppningar om att Arja Saijonmaa skall kunna delta på resan i den ena eller andra formen! På vägen från Helsingfors till Savolax och S:t Michel (Mikkeli) stannar vi till på Maritimcentret Vellamo i Kotka för lunch och guidad visning i utställningen med bärgade föremål från slaget vid Svensksund. Framme i S:t Michel intar vi middag legendariska på Mikkeli klubi (S:t Michelklubben).  Det var här som marskalk Gustaf Mannerheim intog merparten av sina middagar under vinter- och fortsättningskriget. Vår andra finlandsdag börjar med att handelskammarens ordförande Karl-Henrik Sundström tar oss med till Mölnlycke Health Cares fabrik i S:t Michel. På Järvikylä gård tar godsägare Albert Grotenfelt emot och visar hur man gått från framförallt spannmålsodling till att bli marknadsledande i Finland på gräsmattsodling och krukodling av sallad och örter. Vi bjuds sedan på lunch i rökpörtet, gårdens äldsta byggnad. På eftermiddagen tar vår guide historikern Alexander Brummer–Karlman med oss till Gustaf Mannerheims högkvartersmuseum i S:t Michel. Kvällens middag intas på historiska Tertis gård känt för sitt savolaxiska kök. På hemresedagen hinner vi med ett besök på Frugård i Mäntsälä. Gården var släkten Nordenskiölds stamgods och här växte polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld upp vid mitten av 1800-talet. Varmt välkomna! Pris för finska medlemmar i Finsk-svenska handelskammaren: 823 EUR för del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 52 EUR. Anslutning och avslutning i Helsingfors (turistbusshållplatsen på Mikaelsgatan vid Järnvägstorget). I detta pris ingår inte resa till och från Finland med Viking Line och Finnair. Finska medlemmar bokar via mail  bokning@mejtresor.se eller tel 0046 706 76 96 26.
1 resa 21 maj
Friluftsmålarna kring Paris med Claes Moser 25–29 september 2025
Friluftsmåleriet fick sitt genombrott under 1800-talets slut då konstnärerna övergav ateljémåleriet för att måla ute i det fria för att fånga ögonblicksbilder av naturen och vardagslivet med ljusets skiftningar. Vid tiden reste många svenska konstnärer till Paris, och flera tillbringade somrarna i byn Grez-sur-Loing. Inspirerade av de franska friluftsmålarna grundade de en konstnärskoloni med omkring tjugo skandinaviska konstnärer, däribland Karin Bergöö och Carl Larsson. Vår ciceron, välkände konstexperten Claes Moser tar oss med till museer och platser förknippade med periodens konstnärer som Claude Monets hem och trädgård i Giverny, Barbizon med Jean Millets ateljé och Rosa Bonheurs hem, Château de By. I Grez-sur-Loing välkomnas vi av Grez-stiftelsen på Hotel Chevillion, där vi bl. a ser Carl Larssons ateljé. Vi bor i Fontainebleau, centralt beläget i förhållande till våra besöksmål.
1 resa 25 september
Det judiska Litauen med Hans Lepp 8–11 september 2025
Följ med på en resa till Litauen med konsthistorikern Hans Lepp där vi under några innehållsrika dagar upptäcker Vilnius, Kaunas och Moletais judiska historia. Vilnius, en gång kallad ”Europas Jerusalem” var innan kriget ett viktigt centrum för judisk kultur, vetenskap och utbildning med en blomstrande judisk befolkning som utgjorde en tredjedel av stadens befolkning. Kaunas hade liksom Vilnius en stor judisk befolkning som hade stort inflytande på handel, hantverk och industri och var känt för sina judiska skolor. Vi besöker även Moletai som var en välmående handelsstad där judar var den etniska majoriteten fram till andra världskriget. Hans berättar om sin anfader Herman Münnich (1860–1920), född i Moletai, som flyttade till Sverige 1874 och kom att i Falun grunda en manufaktur och kortvaruhandel som växte till att bli en av stadens största arbetsgivare. Vi bor på fyrstjärniga Mabre Residence Hotel i Vilnius.
1 resa 8 september
Kontrasternas Spanien – En färd genom historien med Spanienkännaren Thomas Gustafsson 6–12 november
Följ med på en kontrastfylld och smakrik resa som inleds vid Medelhavet och avslutas på kastilianska höglandet. Historiska världsarv och myllrande storstadsliv varvas med hisnande konstupplevelser, arkitektoniska underverk och gastronomiska sensationer i denna unika rundresa med författaren och Spanienkännaren Thomas Gustafsson. Vi vandrar genom Valencias charmiga medeltida stadskärna och fascineras av stadens modernistiska vetenskapsstads sanslösa arkitektur. Vi upplever landsbygdens risodlingar, vinfält och apelsinlundar och får prova Spaniens bästa paella. I La Mancha besöker vi romanfiguren Don Quijotes väderkvarnar och tillbringar en natt i en medeltida riddarborg och i Toledo imponeras vi av den pampiga katedralen och den mångkulturella stadens alla minnen från den tidigare judiska och moriska befolkningen. Vi hinner förstås också se konstnärsgeniet El Grecos mästerverk, det var i Toledo han levde och verkade. Det här är en resa med guldkant där vi bor på bekväma hotell och paradorer, besöker magnifika sevärdheter, serveras utsökta middagar och besöker en vingård där vi provar viner. Vi reser i början av november när mörkret och kylan har kommit till Sverige men då det fortfarande är milt och skönt väder i Spanien. Färdledare och ciceron är författaren och journalisten Thomas Gustafsson, under många år verksam som korrespondent i Madrid och författare till flera hyllade facklitterära böcker om den spansktalande världen, bland annat ”Spanien: En färd genom historien” som skildrar Spaniens historia och ”Spaniens sju kök” som berättar om Spaniens matkultur.  
1 resa 6 november
Kvinnliga författare och konstnärer i Finland 15-19 september 2025
Följ med på en spännande resa till Finland och möt de mest inflytelserika kvinnliga kulturpersonerna. Vi får en dramatiserad vandring genom Helene Schjerfbecks Ekenäs och kliver in i Finlands första kvinnliga författare, Fredrika Runebergs och maken, nationalskalden Johan Ludvig Runebergs författarhem i Borgå. Författaren och litteraturvetaren Agneta Rahikainen ger oss en inblick i den finlandssvenska litteraturhistorien på Svenska Litteratursällskapet. Skådespelerskan Emma Klingenberg framför exklusivt för oss sin Tove Janssonkonsert. Vi möter prisbelönta författaren Johanna Holmström för ett samtal om hennes senaste bok Vargens Unge. I Helsingfors gör vi ateljébesök hos omtalade konstnären Susanne Gottberg och vi intar lunch på stadens äldsta restaurang grundad 1827 av Cajsa Wahllund. Ciceron på resan är finlandssvenska konsthistorikern och intendenten vid Hallwylska museet Camilla Hjelm.  
1 resa 15 september
Trollflöjten, konst och historia på Åland 8–11 augusti 2025
Följ med till vackra Åland där vi får uppleva det bästa av kultur och historia som ögruppen har att erbjuda. Vi reser med ångbåt från Mariehamn till Kastelholm för resans höjdpunkt – Mozarts Trollflöjten, som spelas i den vackra slottsruinen. Här får vi dessutom träffa tenoren Dan Karlström, en av Ålands internationellt uppmärksammade yngre operasångare. Vi bor på välrenommerade Hotell Arkipelag i Mariehamn och gör utflykter till Önningeby konstmuseum, Eckerö kyrka och Skeppargården Pellas. Vi hör historiens vingslag på Kastelholms slott, Bomarsunds fästningsruin och Eckerö Post- och tullhus, uppfört som den västra utposten i det tsarryska imperiet. I konstsamlarhemmet Andersudde ser vi mecenaten Anders Wiklöfs omtalade samling. Det bästa av åländsk matkultur upplever vi på klassiska Nautical, Smakbyn och på M/S Sunnan II. Antik- och teaterkännaren Bernt Morelius samt opera- och konstkännaren Richard Klingspor är våra ciceroner.
1 resa 8 augusti
Opera i Nyslott 19-24 juli 2025
Följ med på sommarens stora kulturresa till Finland! På Savonlinna Opera Festival i Nyslott ser vi Turandot och The Last Temptations. Här får vi också ett exklusivt möte med festivaldirektören Ville Matvejeff. Vi bor på vackra Punkaharjuåsen, och vid monumentet på Runebergskullen läser vår ciceron, Bernt Morelius, dikten Den femte juli ur Fänrik Ståls sägner, som nationalskalden sägs ha diktat på platsen. I Kerimäki besöker vi den makalösa träkyrkan från 1847 och smakar bygdens berömda mujka (siklöja). Saimens blåa vatten njuter vi av under en ångbåtstur. Vi besöker också andra spännande platser, bland annat Saima kanalmuseum i Villmanstrand, kejserliga fiskestugan i Langinkoski, och den gåtfulla skulpturparken i Parikkala som folk- och särlingskonstnären Veijo Rönkkönen lämnade efter sig. Vi avslutar med ett besök i Jean och Aino Sibelius berömda konstnärshem, Ainola vid Tusby träsk. Operakännaren Richard Klingspor medverkar som reseledare.
1 resa 19 juli
Oslo med Stockholmsjournalisternas seniorer 26–29 september 2025
Möt Oslo i höstfärger! Nya och omtalade Munchmuseet bjuder på mästarens mest kända konstverk. Vid Pipervika i centrala Oslo besöker vi nya Nasjonalmuseet, Nordens största konstmuseum. Vi tar färjan över till vackra Bygdøy där vi ser Norsk Folkemuseum och Frammuseet med den norska polarhistorien. Vår ciceron opera- och konstkännaren Richard Klingspor guidar och tar oss även med till berömda Vigelandsparken. Under en utflyktsdag besöker vi Kistefos museum och världsunik skulpturpark skapad av Christian Sveaas vars familj har ägt Kistefos bruk i generationer. I parken ses skulpturer av bl. a Yayoi Kusama, Olafur Eliasson och Anish Kapoor. Vid vårt besök ser vi också årets stora utställning med verk av Los Angelesbaserade Christina Quarles. Mellan Kistefos och Oslo ser vi även den nya omskrivna Utöyaminnesmärket. På Pressens hus får vi också ett möte med vår norske kollega Odd Inge Skjævesland mångårig medarbetare på Aftenposten och även tidigare sverigekorrespondent. Resan är öppen för medlemmar i Stockholmsjournalisternas seniorer med anhörig.
1 resa 26 september
Pommern och Lützen i Gustav II Adolfs fotspår 3–8 november 2025
Följ med till Tyskland! Med vår ciceron Johan Engström tidigare chef för Armémuseum och fil. dr i arkeologi besöker vi spännande platser kopplade till Gustav II Adolf och Sverige. I Pommern ser vi minnesmärket för kungens landstigning vid Penemünde 1630, lämningarna från svensktiden i Greifswald och i Stralsund, där vi även bor i kemisten Carl Wilhelm Scheeles gamla födelsehus. Resans höjdpunkt blir den 6:e november då vi besöker minnesplatsen i Lützen och deltar i minneshögtidligheterna. Vi träffar svenska Lützenexperten fil. dr Inger Schuberth som guidar oss bland de många Gustav Adolfminnena i Lützen, Meuchen och Weissenfels. Vi besöker även slagfältet vid Breitenfeld, där Gustav II Adolf besegrade den kejserliga armén i ett av 30-åriga krigets viktigaste vändpunkter. I Potsdam tar vi del av den tyska historien med besök på Fredrik den stores slott Sanssouci och på Cecilienhof där Potsdamkonferensen hölls 1945. På hemresan övernattar vi i Wismar med flera svenskminnen. Som avslutning besöker vi den vackra klosterkyrkan Doberaner Münster med Albrekt av Mecklenburgs och Margareta Sambiria av Pommerellens stämningsmättade gravmonument, den senare var Nordens första regerande drottning.
1 resa 3 november
Södra Jylland och Fyn – en resa genom historien Specialresa för Sällskapet 8–11 september 2025
Följ med på vår innehållsrika resa genom Danmarks historia med ledamoten och militärhistorikern Marco Smedberg. Efter inledning i Göteborg och en natt på Stena Line från Göteborg - Kiel reser vi i södra Jylland och på Fyn. Vi besöker historiska sevärdheter, bor i de gamla städerna Ribe och Kolding och äter på gemytliga värdshus. Vikingatiden möter vi vid försvarsvallen Danavirke, Hedeby, Nordens första stadsbildning och vid Jelling med Harald Blåtands runsten över kristnandet av Danmark. I Ribe upplever vi Nordens äldsta medeltida stad. Danmarks kungliga historia tar vi del av på Koldingshus slott. Vid Fridriksodde bastioner berättar Marco om svenskarnas stormning av bastionerna och det efterföljande dramatiska tåget över Bält i 1658. På Dybböls skans får vi höra om det avgörande slaget i dansk – tyska kriget 1864 då Danmarks förlorade sina sydliga områden. Zeppelinmuseet i Tönder berättar om första världskriget, då platsen för denna kejserliga luftskeppsanläggning låg på tyska sidan gränsen. På Tirpitzmuseet ser vi två kanonbunkrar som försvarade inloppet till Esbjergs hamn som en del av Hitlers enorma Atlantvall. Resan avslutas med ett besök i Odense och omtalade nya HC Andersens Museum.
1 resa 8 september
Seniora Läkare Tallinn 29 september–3 oktober 2025
Med konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp reser vi till Estland. Hans Lepp tar oss med på vandringar i Tallinn (Reval), där vi bl a besöker domkyrkan med mängder av minnen från den svenska tiden. På konstmuseet Kumu guidar Hans oss genom den estniska konsthistorien och på Ockupationsmuseet möter vi Estlands dramatiska 1900-talshistoria. Under en heldag besöker vi vackra Tartu (Dorpat) där Gustav II Adolf grundade Sveriges andra universitet. Här ser vi nya nationalmuseet som berättar nationens historia. Hans tar oss också med på en stadsvandring längs de vindlande smågatorna med besök på universitetet. Resan ger även gott om egen tid i Tallinn
1 resa 29 september
Till litteraturens och konstens Värmland – Specialresa för AIACE i Sverige 19–22 augusti 2025
Under några innehållsrika augustidagar reser vi i vackra Fryksdalen och angränsande socknar där vi besöker klassiska sevärdheter. Det blir bl.a besök på Mårbacka, Alsters herrgård, Geijersgården, Rottneros och Rackstadsmuseet i Arvika. I Karlstad ser vi Värmlands museum och Lars Lerins stämningsmättade akvareller på Sandgrund. Sommarens teaterhändelse är Kejsaren av Portugallien efter Selma Lagerlöfs klassiska roman som vi ser på Västanå teater, där teaterparet Inger och Leif Stinnerbom tar ett glas vin med oss och ger en introduktion till föreställningen. Vid fridfulla Lillsjöns strand besöker vi Gräsmarks kyrka med den store kyrkomålaren Erik Jonæus magnifika takmålning över Yttersta domen. Vår resa avslutas med ett dramatiserat besök i jubeleumsstämmning på Alsters herrgård där vi tar del av Gustaf Frödings liv på diktarens egna födelsedag. Vi bor på klassiska Ulvsby herrgård, känt som Länsmansgården i Gösta Berlings saga, vackert beläget vid Frykens strand utanför Sunne. Ciceron är värmlandsättade kulturrådet och konsthistorikern Hans Lepp.
1 resa 19 augusti
Västkustens trädgårdar med Elisabeth Svalin Gunnarsson och Gunilla von Platen 11–14 juni 2025
Välkommen att följa med på en innehållsrik resa i trädgårdens och hantverkets tecken. När naturen står i sin fulla blom besöker vi slottsträdgårdar, plantskolor och privata trädgårdar på Västkusten. På vackra Nääs slott, där filantropen August Abrahamson skapade sin slöjdskola med världsrykte under sena 1800-talet, tar vi del av dagens trädgårdsutbildning och den klassiska miljön där även Selma Lagerlöf och Sopia Elkan var återkommande gäster. På Tjolöholm med sina klippor och bördiga skrevor skapade Blanche Dickson och arkitekten Lars Israel Wahlman en hel värld i förra sekelskiftets Art & Craftsanda och på Gunnebo slott möter vi trädgårdsanläggningar som sköts för hand enligt 1700-talets praxis. Trädgårdsmästarna Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund visar sin privata ”Trädgård med utsikt” och på Ästad Vingård intar vi lunch och ser odlingarna. I Tvååker blir det besök på omtalade Höråsens Plantskola. Ciceron på resan är författaren, trädgårdshistorikern och arts & crafskännaren Elisabeth Svalin Gunnarsson och medföljande reseledare är byggnadsvårdsexperten Gunilla von Platen, tidigare chefredaktör på Gård & Torp.
1 resa 11 juni
Konst och kultur längs Vätterns strand 29–31 augusti 2025
I augusti reser vi längs Vätterns vackra strand och tar del av denna bygds rika historia och kultur. Vi besöker två av Sveriges vackraste författarhem, båda med strålande utsikt över Vättern, Ellen Keys Strand och Verner von Heidenstams Övralid. Den Heliga Brigittas Vadstena möter vi i Klosterkyrkan och museet i Kungsgården, Sveriges äldsta profana byggnad uppförd under 1200-talet och sedan sammanfogad med birgittaklostret. Här besöker vi även Gustav Vasas imponerande renässansslott. Vi tar färjan till Visingsö och besöker Tempelgården, där konstnären Olle Krantz har byggt upp en konstnärsgård kring det tempel som ursprungligen uppfördes till den internationella teosofiska fredskonferensen som hölls här 1913. På ön ser vi också Visingsborgs slottsruin och Brahekyrkan från Per Brahes tid på 1600-talet. Intendent Martin Sundberg visar utvalda konstverk på Jönköpings läns museum, bl a John Bauer och makarna Hanna och Georg Pauli. I Jönköping besöker vi även Tändsticksmuseet där vi ser samlingen av tändsticksaskar som erbjöd det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talets mest spridda ytor för färggrafiska bilder. Resan avslutas med ett ateljébesök hos konstnären Olle Schmidt. Medföljande ciceron från Nationalmuseum är intendent Eva-Lena Karlsson. OBS! Resan är för medlemmar i Nationalmusei Vänner.
1 resa 29 augusti
- Alla temaresor samlade på ett ställe. Sök inspiration och boka!
Systersajter
Top